2 nädal: kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

 Olles samuti mitteteadlik Internetist põhjalikumal tasemel, on selle nädala ülesanne heaks alguseks. Valisin järgmised nähtused, sest need tundusid sellised, mille info mulle huvitav oleks. 


Walkman või siis kaasaskantav muusikamängija 

Olles kuulnud sõna Walkman tekib küsimus, et mis see olla võiks? Walkman on kaasaskantav muusikamängija firmalt Sony, mis tuli välja aastal 1979. See oli algselt kõrvaklappidega kassetti mängija. Sõna walkman kasutatakse ka üldnimeks kõigile kaasaskantavatele muusikamängijatele. Sony lõpetas kassetti mängija müügi 2010.aastal. Võib öelda, et selle asemele tuli Apple toode IPod, mis läks juba samm edasi ning suutis mängida erinevaid audiofailivorminguid. Nüüd on muusika kuulamine liikunud digitaalseks näiteks telefoni rakendused nagu näiteks Spotify, aga saab ka tasuta kuulata läbi Youtube’i. 

Kasutatud allikad: 

https://knowledge.insead.edu/blog/insead-blog/innovation-success-how-the-apple-ipod-broke-all-sonys-walkman-rules-2791 

http://edition.cnn.com/2010/TECH/gaming.gadgets/10/25/sony.retires.walkman.mashable/index.html  

https://www.britannica.com/technology/iPod  


Emotikon  

Emotikon kasutab kirjavahemärke, et edasi anda näoilmeid. Esimesena võeti kasutusele 1982.aastal Carnegie Mellon Ülikoolis kui Scott E. Fahlman soovitas töötajatel kasutada emotikone selleks, et anda teada, kas inimese postitus on nali või ei. Peale seda hakkas emotikonide kasutus laialdaselt levima. Emotikonid arenesid välja emojideks, mis on pildi versioonid emotikonidest ning peale näoilmete on valikus veel söögid, tarbeesemed, sümbolid ja muu. Kasutusele tulid ka jaapani tähestikuga, kuigi tundub, et seda seal palju ei ole, kaomoji näiteks (* ^ ω ^), (´ ∀ ` *) ja korea keele tähtedega emojid näiteks ^ㅂ^, ㅇㅅㅇ. Praegugi on kõik emotikoni ja emoji versioonid kasutusel näiteks Apple või Samsungi firma oma emojid, kus on klaviatuur nende jaoks eraldi. 

Kasutatud allikad: 

https://www.britannica.com/story/whats-the-difference-between-emoji-and-emoticons  

http://kaomoji.ru/en/  

https://www.90daykorean.com/korean-emoticons/  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

3.nädal: uue meedia mõju traditsioonilisele

1 nädal: kolm IT-lahendust kolmelt erinevalt aastakümnelt