3.nädal: uue meedia mõju traditsioonilisele

 Uue meedia mõistet olen varem kuulnud, kuid pole sellesse nii süvenenud, et teaks täpselt, mis see on. Olles targemaks saanud selles osas, peaks vaatama, mis võib selle (nagu kõigel siin maailmas on) head või halvad küljed olla. 

Positiivne pool 

Uus meedia andis rohkem võimalusi suhelda ning leida kiiremini infot. On olemas nii palju jututubasid, ajaveebe, suhtlusportaale, et kui tekib tahtmine juttu ajada siis ainult vali endale sobivaim koht selleks. Nii levib ka info palju kiiremini inimeste vahel nii et oma küsimustele vastuse leidmine ei ole nii raskendatud. Samuti on olemas erinevad kogukonnad erinevate hobide/huvide jaoks. Mitmed rollimängu jututoad, kus saab lisaks oma lemmik teemade, raamatute arutamisele ka selle baasil mänge mängida. Nii ei pea otsima enda lähedaste seast huvilisi (võibolla neid isegi ei oleks) saab liituda suurema kogukonnaga. Samuti saab nii leida endale sõpru või elukaaslast (lihtsam ka nii, sest mõnele ei meeldigi näost näkku rääkida).  

Negatiivne pool 

Privaatsus ei ole enam endine ning paneb meid mõtlema, mida on mõtet jagada ning milliseid inimesi ja infot usaldada. Ega me ei saa kindel olla, millist infot kõik need veebilehed ja muud meilt kasutavad. Tegelikult küll kuhugi end registreerides (sign up) pannakse ette pikk tekst tingimusi (Terms and Conditions), mida siis läbi lugedes peaks tulema välja, mida sinult nõutakse. Samas ma ei tea kedagi, kes oleks selle kunagi läbi lugenud mõeldes, et kui seda teenust soovid kasutada, siis peab nõustuma nende tingimustega niikuinii. Inimeste ja info usaldamine eeldab ka mingeid tingimusi endale. Peab tegema vahet, mis info on kasulik ja mis mitte. Samuti inimestega suheldes ei tohiks ka enda personaalset infot lihtsalt lauale lajatada ning iga ühega ei peaks kohe päris elus kokkusaamise korraldama. Selle pärast on uus meedia inimestes tekitanud teistsuguse ettevaatlikkuse. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1 nädal: kolm IT-lahendust kolmelt erinevalt aastakümnelt

2 nädal: kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost